Chipotle granule 30 g
Granule z vynikajúcich Chipotle, údených Jalapeño papričiek. V chuti sa spája štipľavosť pôvodných papričiek s údenou príchuťou dymu.
Cena za 1 ks s DPH: | 3,90 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 3,25 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800945 |
AKCIA | Grilovanie |
Chipotle granule 30 g
Pekne vyúdené a neskutočne voňavé
Posuňte svoje jedlá na úplne novú úroveň. Táto aromatická lahôdka sa o to postará. Jedná sa o údenú a sušenú verzii plne zrelých Jalapeño papričiek. V skutočnosti, asi 20% celkovej produkcie Jalapeño sa spotrebuje práve na výrobu Chipotle. Čo je dobre, pretože my túto čili záležitosť milujeme a vy budete určite tiež!
Chipotle majú tmavo hnedú až čiernu farbu a výraznú dymovú chuť so sladkými podtónmi čokolády a orechov. Práve chuť orechov získavajú tieto papričky vďaka pekanovému drevu, na ktorom sa údi. Jedinečná je aj ich sladko-údená vôňa.
Paprička je slabo hrejivá. So svojou pálivosťou okolo 10 000-23 000 SHU je porovnateľná napr. s francúzskou papričkou Espelette, mexickú Guajillo, maďarskú feferónkou alebo s omáčkou Tabasco.
Od cisárskeho stola do celého sveta
Jalapeño sú, ako jedny z mála čili papričiek, veľmi šťavnaté a dužinaté, čo sťažuje ich sušenie. Z toho dôvodu sa Jalapeño najprv údením dehydratujú a až potom sušia. Túto metódu prvýkrát u papričiek použili Aztékovia, ktorí zistili, že Jalapeño nemožno sušiť na slnku, ako ostatné čili. Tak začali tieto papričky údiť podobne ako mäso. Navyše sa vďaka tomu nekazili tak rýchlo a mohli byť po dlhú dobu skladované. Takto spracované Jalapeño sa stali v Aztéckej ríši vysoko cenenou surovinou a bolo využívané aj na prípravu jedál pre cisárskej ceremoniály.
Až donedávna boli tieto údené papričky dostupné prevažne na trhoch v strednom a južnom Mexiku. Ich popularita však rástla aj v zahraničí, predovšetkým v USA a Kanade. Výroba a spracovanie Jalapeño papričiek sa tak začala rozširovať aj do severných oblastí Mexika, aby mohol byť lepšie zásobovaný juhozápad Spojených štátov.
Chipotle v kuchyni
Vďaka svojej aróme a chuti bývajú Chipotle dominantné ingrediencie mnohých mexických jedál. Dochutiť s nimi môžete hovädzie, kuracie alebo bravčové steaky. Skvele sa dopĺňajú s fazuľou, šošovicou a vajcami. Ich výraznú chuť oceníte tiež v marinádach na grilovanie, v salsa omáčkach, v nakladanej zelenine alebo v rôznych dipoch.
Ak vám Chipotle prídu v jedle málo štipľavé a chcete pridať o trochu viac ostrosti, možno ich dobre kombinovať s Jalapeño alebo Cayenne papričkami.
Kombinujete radi sladké múčniky a čili? A už ste vyskúšali pridať do dezertu papričku údenú? Netradičnú chuť dodajú napríklad brownies alebo najrôznejším čokoládovým tortám.